March 13, 2012

hidup sendiri.

Assalamualaikum.

Dear all of you, alhamdulillah i've done my 2 paper for this semester just now. and Alhamdulillah, i can keep my smile as my top list-must-do every time i've finished up my paper. kata lain, aku boleh jawab lah kan. kira soalan tak lah susah sangat dan tak jugak senang sangat. so macam biasa biasa saja. :')

 As what the title di atas ye kawan kawan, aku tak rasa macam aku nak speaking london dalam post kali ini. So aku akan menggunakan bahasa melayu yang sangat mudah untuk difahami, ayat yang tak berapa nak pasar dan tak berapa nak novel melayu sangat. Maksudnya, ayat yang akan digunakan akan biasa biasa saja. ye?

Jadi kenapa hidup sendiri? sebab dalam dunia yang makin berliku liku macam penuh berduri ni aku tak rasa macam hidup sendiri tu jadi satu masalah yang kena bangkit kat dewan persidangan semua. kira okay what hidup sendiri. tak terkepit dalam dunia percintaan yang kadang kadang merumitkan. yang kadang kadang buat kita rimas dengan dunia kita sendiri. terhimpit kat tengah tengah diantara sang lelaki dan sang diri sendiri. its not like i doesn't love to feel so but bila tengok kawan kawan aku yang selalu nangis je each time gaduh dengan encik boyfie dia. bapak macam "weyh! bercinta bukan sepatutnya sweet macam gula kapas ke?"

tapi as time pass by, aku rasa macam tibatiba aku terpanggil untuk update benda ni dan beritahu ramai orang pasal kenapa perempuan itu diambil daripada tulang rusuk seorang lelaki itu. tahu tak kenapa? sebab perempuan itu dibentuk tak daripada tulang kaki untuk dipijak oleh sang adam yang sering dikatakan kuat itu. tak jugak diambil dari tulang kepala untuk dijunjung kerana kecantikan yang ada pada sang hawa itu. pernah terfikir kenapa sang hawa itu dibentuk dari tulang rusuk sang adam? sebab! perempuan itu insan yang lemah yang sangat rapuh hatinya, yang sering menitiskan airmata jadi mereka dibentuk daripada tulang rusuk sang adam sebab biar ia dekat dengan si lelaki. biar dia selalu berada disisi sang adam itu.

Jadi, kalau kau tu lelaki, kau kena selalu fikir kenapa mesti kau buat perempuan tu nangis sedangkan kau belum pasti yang perempuan tu ke yang ambil tulang rusuk kau? perempuan tu ke jodoh kau? so atas dasar apa kau boleh buat perempuan tu menangis? kenapa mesti? hah! sebelum buat apa apa, sebelum cakap apa apa pada perempuan tu fikir dalam dalam,fikir masak masak. deal?

kalau kau tu perempuan pulak, kau jugak selalu kena fikir,perlu ke kau menangis sebab seorang lelaki yang belum pasti lagi, dia ke pemilik tulang rusuk yang kau pinjam tu? dia ke lelaki yang bakal imamkan setiap solat kau kelak? kalau belum pasti buat apa membazir air mata tu? bukan ke lagi elok kalau airmata tu kau keluarkan time kau berteleku merenung setiap dosa dosa yang buat sehari harian? deal tak?


so as CTU punya paper dah habis aku rasa macam sifat nak buat amar makruf nahi mungkar tu perlu ada setiap orang. tak kira lah yang ada blog ke, twitter ke, tumblr semua ke, tak kesah la asalkan korank ada medium untuk menyuarakan hasrat hati just speak it. let others know apa yang terbuku di hati. hah! macam tu lah. so lepas baca post ni, korank ada terpanggil tak nak update sesuatu kat blog secara islamic?

kalau ada bagus lah! kalau tak ada pegi scroll atas baca lagi sekali.

so till the next post,
do take care.
love, 
fia. 

a little word : tulang rusuk siapa ini?

1 comment:

outbound training di malang said...

kunjungan gan.,.
bagi" motivasi.,.
Sukses besar esok hari dimulai dari tindakan-tindakan kecil hari ini .,..
di tunggu kunjungan balik.na gan.,.,