July 02, 2011

kenapa harus pilih jururawat sebagai bidang kerja untuk masa depan

Assalamualaikum.
dah lama gilaaa rasanya tak jenguk single word dan cakap hello semua apa khabar. sihat tak? amacam dah tengah bulan dah kita semua sekarang kan. azam azam yang dok bikin time new year dulu dah tercapai belum? hah! kalau cik single word ada banyak yang tak tercapai lagi. tapi ada lah yang dah tercapai. such as nak dapatkan followers yang baik untuk single word tercinta. dah kecapi dah dan kini rasa bahagia. apart than that macam nak cari jodoh untuk single word dan cik cik nye sekali. masih belum kunjung tiba. mungkin tak lama lagi ni. amin..
kalau nak diikutkan semua gadis gadis sunti dalam gambar di atas semua dah berpunya cuma yang dua dari kanan tu hah. bila laaaa. *penantian gatal betul kau cik single word.! ;p

okay, berdasarkan tajuk kita ye, sejak cik single word punya facebook kena hack dengan hackers yang tak berapa nak cantik atau kacak tu, cik single word jengah lah email dan nampaknya ramai yang bertanyakan tentang kenapa cik single word pilih bidang jururawat as my future job. aha! rasanya tak pernah cik single word ceritakan kelebihan kelebihan memilih course ni so sekarang hayatilah yeee.

:) oh sebelum tu! cara pembacaan post ini adalah sedikit berlainan. di mana cik single word akan amik question question yang ada dalam email tu dan post di sini. soalannya akan dimulakan dengan Q dan jawapannya akan dimulakan dengan 'A'. understood?

then u may start reading this post now.

Q : kenapa nurse kenapa bukan doktor?
A : kenapa doktor kenapa bukan nurse? kalau semua orang berfikiran macam ni lama lama nurse dekat dalam dunia ni pun tak ada last last doktor kena buat bidang kerja nurse. susah kan? so macam pilihan untuk ceburi bidang ni bukanlah something yang macam vogue vogiy the vasss mana pun, biasa biasa je. cuma kalau ceburi bidang ni nanti dapat banyak pahalaaaaa.
lagipun kalau nak cakap nurse tu akan kekal sampai tua bangka jadi nurse itu adalah facts yang salah ye cik akak puan habang semua. siapa cakap camtu meh aku luku! yang tak pi study nursing sapa suruh kan tak tahu. kalau nak tahu cik cik nurse semua boleh terus dapat doktor kalau dorank rajinkan diri further degree PHD dan sebagainya yee. macam tutor aku, dulu dia nurse pergi saudi semua sekarang kalau dia pi oversea orang semua panggil dia doktor wooo.


Q:bukan kalau jadi nurse nanti tak boleh pakai cantik cantik? tak boleh nak melaram lawa lawa vogue vogue sebab pakai baju putih jeee.?
A: siapa pulak yang pi buat teori macam tu. itu sangat tidak benar. tengoklah cik single word kat atas tu, even dah jadi student nurse, still lagi tersenyum pakai shawl cantik cantik bila hari minggu. pakai hensem hensem bila pergi mall. masih boleh ye masih boleh.

Q : cik single word tak pandai yek? tu sebab tak amik medic?
A : wowww.! soalan panassss. kenapa muka aku tak cukup nampak macam budak genius ke? wah wah wah. memang lah cik single word tak sekolah dekat mrsm ke asrama penuh ke apa ke tapi kalau nak cakap semua budak pandai datang dari situ nanti sekolah harian macam sekolah aku dulu sapa nak stay kan. tapi nak cakap aku genius sangat tak ada lah juga. aku amik course ni dulu sebab tak nak bebankan parents aku. sebab kakak aku punya course dekat UiTM sangatlah menggunakan duit yang banyak ye. maka, aku pun amik lah tawaran nursing ni sebab fully sponsored dan yang paling penting setiap bulan dapat duit yang more than enough. parents aku lak? kalau dorank nak kasi duit masuk lah. kalau tak nak kasi tak apa aku still ada duit goverment meyh.


Q : tak takut tak dapat kahwin ke? 
A : gilaa kau tak takut. confirm confirmlah aku takut. sunnah nabi tu woooo. memanglah takut tapi dari dulu pun time sekolah time sekolah mix dengan lelaki tu pun aku tak ada boyfrengh boyfrengh ni so what do i expect kalau dah masuk college yang semua perempuan. tak kan nak jumpa boyfrengh kat sini. tapi satu benda je yang aku selalu pegang. sebelum aku lahir dulu pun Allah dah tetapkan siapa jodoh aku. so perlu risau ke?

Q : cik single word kalau jadi nurse boleh jadi doktor tak?
A : jawapan kepada soalan ini sudah terjawab pada soalan yang pertama ye. sila rujuk soalan pertama.


Q : nanti tak boleh nak bercuti, jalan jalan semua. tak sedih ke?
A : hah soalan ni aku marah ye. siapa cakap tak boleh? kalau nak tau lepas masuk nursing ni aku lagi kuat berjalan. sana sini. time aku praktikal time tu lagi banyak aku berjalan. lagi dua minggu lagi tak pasal pasal aku akan kena pos ke penang pulak. dulu time sem 1 aku kena pos pergi perak, sekarang penang. lepas ni satu negara aku jalan jalan. siapa cakap tak berjalan jalan. tapi pandai pandailah, sambil menyelam minum air tapi jangan sampai lemas. lepas tu nanti bila dah habis jadi student nurse ni aku apply pergi saudi. nanti selain bekerja aku boleh cari duit banyak banyak ajak mak ayah pergi buat umrah secara maraton. lepas tu aku balik Malaysia aku kahwin then ajak husband aku kerja kat Saudi. bila dah puas duduk kat tempat orang aku balik berkhidmat untuk pesakit pesakit tempatan pulak. *bangga

bila lah nak dapat angan angan tercapaiii. amin...

cik single word dah buat account baru. account lama dah kena hack dengan jayanya so dah tukar ye. kepada semua followers yang pernah jadi friend dulu, nanti add yang baru ye. sebab susah nak communicate dah. email pun kena hack. jadi ampun maaf dipinta okay. facebook baru

sampai sini je dulu okay. panjang panjang dan banyak gambar pada masa akan datang inysallah. :)
macam mana nak amik nursing tak?
assalamualaikum.
a little word : thank you!

2 comments:

orang jahat said...

YOU SUCKS!!

arifays said...

wah marah nampak. hehe., :)

lek laaa xkan pasal post nak marah bebeno?
cool yek orang jahat